De Norgerberg

Ontdek de Drentse historie met onze hunebedroute

Wist je dat hunebedden de oudste monumenten van Nederland zijn? Ze werden meer dan 5000 jaar geleden gebouwd door de eerste boeren in deze regio. Deze indrukwekkende grafkamers zijn ouder dan de piramides van Egypte! Ze zijn gebouwd van zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe zijn meegevoerd.

Hunebedden hebben geen naam, maar wel een nummer. In 1918 kreeg archeoloog Albert van Giffen van de regering de opdracht om de nog bestaande hunebedden in Nederland te inventariseren. Van Giffen ontdekte in totaal 54 hunebedden, waarvan één in de provincie Groningen en de rest allemaal in Drenthe.

Stap op de fiets of in de auto en ontdek de historische hunebedden rondom de Norgerberg met de nieuwe Hunebedroute! Deze route, geschikt voor het hele gezin, brengt je langs drie indrukwekkende hunebedden, twee oorlogsmonumenten en geniet je van een prachtige tocht. Leer meer over de oude steengrafkamers en ontdek de bosrijke omgeving.

De route 

De route begint bij het noordelijkste hunebed van de drie, D1, bij Steenbergen, net ten zuiden van Roden. Dit middelgrote hunebed ligt schuin tegen een zandheuvel en werd in 1953/54 gerestaureerd door de beroemde archeoloog Albert van Giffen. Het is sinds die tijd in uitstekende staat.

Vervolg je tocht naar Westervelde, vlakbij Norg, waar je het hunebed D2 ontdekt. Dit middelgrote hunebed heeft helaas enkele stenen verloren, maar de oorspronkelijke lengte is nog duidelijk zichtbaar. 

Voordat je verder gaat naar de volgende hunebedden, maak een korte stop bij de historische Molen De Hoop in Norg. Deze molen, gebouwd in 1857, is bijzonder vanwege zijn unieke wieksysteem. De molen heeft een rijke geschiedenis en is na een grondige restauratie in 2000 weer volledig operationeel. Onderweg kom je door Norg waar nog een kleine stop kan worden gemaakt voor een terrasje of een lekkere lunch.

In Peest, niet ver van de molen, kom je langs het Oorlogsmonument Westerveen. Dit monument herinnert de Britse vliegers en Franse parachutisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in deze regio omkwamen. 

Even verderop vind je het Verzetsmonument Zeijer Strubben, een monument ter ere van de verzetsstrijdster Cornelia Johanna van den Berg-Van der Vlis. Tijdens de bezetting werkte zij onder de schuilnaam 'Annie Westland' als hoofdkoerierster van Friesland. Op 9 augustus 1944 werd ze in 'Huize Liana' aan de Oude Gracht in Utrecht, waar ze belangrijke papieren moest inleveren, gearresteerd. Dit monument herdenkt haar moed en de vele verzetshelden die tijdens de bezetting in deze regio actief waren. 

Na de oorlogsmonumenten kom je aan bij het laatste hunebed van de route, D5, bij Zeijen. Dit hunebed ligt in een kuil en is deels bedekt met zand, waardoor het wat moeilijker te vinden is. Het werd in 1833 ontdekt en gedeeltelijk uitgegraven, en dankzij een reddingsactie in 1857 een vooraanstaand Drents bestuurder werd het hunebed van de ondergang gered en aan de provincie overgedragen.

Via het natuurgebied Noordsche Veld vervolgt de route zich terug naar de Norgerberg. Dit veelzijdige gebied met bossen, heide en beekdalgraslanden is ideaal voor een rustige wandeling of om gewoon even te genieten van de natuur. Hier kun je ook een bezoek brengen aan het horeca- en informatiepaviljoen of samen een wandeling maken langs het Donder- of Laarzenpad.

 
tekst
Hunebed borger